Automatyczne skrzynie biegów

tematyczne o automatycznych skrzyniach biegów


Dzisiaj jest 18 wrz 2019 05:31


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 22 lis 2018 00:56 

Rejestracja: 21 lis 2018 23:53
Posty: 5
Dzień dobry
Problem polega na tym, że czasem nie wchodzi trzeci bieg, efekt taki jakbym wcisnął sprzęgło przy klasycznej skrzyni biegów. Obroty lecą w górę a auto nie jedzie, odpuszczam natychmiast gaz i bieg wchodzi, dalej bez zarzutów. Redukcja z 4 na 3 i z 3 na 2 bez zarzutów. Olej i filtr w ASB jest świeży i w należytym poziomie, błędów ze skrzyni brak (OBD II).
(Toyota Rav4 II, 2,0 benzyna (1AZ-FE) 4x4)
Co może być przyczyną takiego zachowywania się skrzyni?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 22 lis 2018 07:51 

Rejestracja: 19 lis 2018 03:30
Posty: 3
Pisząc obd 2 masz na myśli interfejs elm? On nie pokaże błędów


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 22 lis 2018 12:12 

Rejestracja: 21 lis 2018 23:53
Posty: 5
Nie wiem czy to elm? Urządzenie to iCar w wersji 2a + oprogramowanie SDProg.
Jeśli to elm i nie odczyta błędów z ASB to jakiego urządzenia czy programu użyć?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 22 lis 2018 20:24 

Rejestracja: 19 lis 2018 03:30
Posty: 3
Czyli to urządzenie na zasadzie elm'a
Bluetooth i kabel USB
W moim przypadku, na bluetooth nie wykrył mi problemu z zapachanymi elektrozaworami. Zwykle urządzenie diagnostyczne, podjechać do kogos kto ma komputer.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 22 lis 2018 21:39 

Rejestracja: 21 lis 2018 23:53
Posty: 5
Ok, dziękuję, jutro popytam w okolicy.
Tak, iCar łączy się po Bluetooth.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 29 lis 2018 16:58 

Rejestracja: 21 lis 2018 23:53
Posty: 5
No i po podpięciu do jakiegoś Delphi pokazało stare błędy dotyczące przepływomierza i sond lambda, pokazało te błędy jako byłe, cokolwiek to oznacza? Żadnych błędów ze skrzyni tam nie było.
Jedno co z tego wywnioskowałem, to to, że te wszystkie interfejsy elm i elmopodobne to "gunwo" jest, zabawka bardziej niż jakaś pomoc, nie można temu ufać, mój iCar z SDProg nie wyświetlił i nie wyświetla błędów ani obecnych, ani oczekujących, ani byłych, czy jak to tam jest nazwane?
Czyli wiem, że nic nie wiem...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: RAV4 II, U140F problem z trójką
PostZamieszczono: 08 sty 2019 00:46 

Rejestracja: 21 lis 2018 23:53
Posty: 5
Kupiłem kabel Mini VCI + TiS Techstreem czy jak to się tam pisze? Błędów z ASB żadnych, Dowiedziałem się, że obie grzałki w sondach za katami nie pracują, same sondy pracują lecz brak tego podgrzania jest wystarczającym powodem zapalania się kontrolki MIL. Od ostatniej wymiany oleju i filtra w ASB przejechałem 6500km jak pojawią się sprzyjające warunki to machnę ponowną wymianę, może się coś odmuli. Ma ktoś może opis elektrozaworów z tej skrzynki?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Forum o automatycznych skrzyniach biegów. Porady, informacje, giełda.
© StylerBB.net, 2008

Strony internetowe: Studio Graficzne