Automatyczne skrzynie biegów

tematyczne o automatycznych skrzyniach biegów


Dzisiaj jest 12 gru 2017 11:59


Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozwiązany LagunaAD8 Wielokrotne szarpanie tylko na3do60km/h
PostZamieszczono: 11 cze 2011 23:44 

Rejestracja: 11 cze 2011 22:54
Posty: 5
Witam! Mam pewien kłopot z automatem. Samochód Renault laguna 3.0 V6 skrzynia Ad8. Otóż wyglada to tak ze jak rozpedzam sie spokojnie biegi wchodza ok najpierw 1 potem 2 i przy predkosci 50 km/h wskakuje trojka po czym autem zaczyna szarpac przod tyl przod tyl az w tej szarpaninie nie osiagne predkosci 60 km,h wtedy szarpanie znika momentalnie a auto dalej juz jedzie na 3 tym biegu normalnie. gdy rozpedzam sie szybciej wciskając mocniej gaz, biegi przelaczaja sie na wyzszych obrotach i gdy przeciagne na dwojce powyzej 60 km/h to trojka wchodzi ok i nie ma szarpania. innymi slowy szarpie TYLKO na 3 biegu i TYLKO miedzy rowno 50 a 60 km/h. Gdy jade pod gore i mocniej wciskam gaz szarpie bardzo gwałtownie ale rzadziej ok 2razy/sek.. Gdy po równym lub z górki szarpie delikatniej ale z wieksza czestotliwoscia. Skrzynia przeszła 2 naprawy niemalze remont kapitalny. W pierwszym warsztacie zregenerowano konwerter, nowe tarczki przekładki - problem zostal. Drugi raz ponoc wgrywano nowy program cos mechanik mowil ze regenerowal sterownik (nie wiem dokladnie o co chodzi) i nic to nie dalo. Trudno ocenic jak bylo naprawde gdyz zaczalem watpic w fachowosc tego warsztatu. Po naprawie skrzynia gubiła olej i przestała ruszac na zimnym silniku. Zawiozłem do naprawy tym razem do syltomu do Wrocławia. Przez telefon pan oznajmil ze wymieniono zawor modulacji cisnienia i cos tam jeszcze bo ponoc jak pan powiedzial w skrzyni była "masakra".Po naprawie pan sprawdził skrzynie w "powietrzu na podnosniku (widocznie bez obciazenia szarpania nie ma)".odebralem auto. Ale podczas jazdy okazalo sie ze szarpie dalej. po dwoch miesiacach zaczelo sie slizgac po czym w koncu nie dalo sie ruszyc. Podobno spalily sie tarczki, co naprawiono w ramach gwarancji. W zwiazku z szarpaniem podmieniano plyty sterujace ale ponoc jak sie wyraziła Pani "na mojej płycie jezdzilo auto najlepiej". Z tego co wiem zmieniono elektrozawory, dalej szarpie miedzy 50 a 60 na trójce. Podlaczono auto pod walizke Xr 25 wyskoczyl jakis blad zwiazany z pomiarem predkosci. wymieniono czujnik i nic. Podlaczono walizke podczas jazdy. Ponoc w momencie szarpania wyskoczyl blad czujnikow spalania stukowego i wypadanie zaplonow ( nie wiem czy jako jeden blad czy jako 2 osobne) zmienilem czujniki - nic to nie dalo. Nowe kable swiece, cewki i nic.
Czasami skrzynia wskakuje po odpaleniu w tryb awaryjny, po ponownym odpaleniu jest ok. dodam ze na 3 w trybie awaryjnym w przedziale 50 a 60 nie szarpie w ogóle. czy trojka awaryjna rozni sie od trojki normalnej ?? Syltom zwala to na problem z silnikiem, twierdzac ze sama skrzynia jest ok.Czy mozna ocenic czy to skrzynia czy silnik?? Najlepiej gdyby mieli państwo taki sam przypadek za sobą, bo wszyscy póki co gdybią na chybił trafił o przyczynie, a ja walcze z problemem ponad 1,5 roku. Napisalem chyba jak najbardziej wyczerpujaco przebieg napraw moze kazdy drobiazg miał jakiś wpływ lub pozwoli trafnie ocenic przyczyne usterki. Dodam jeszcze że mialem problem z absem czujka prawego kola co tez wyskoczylo przy okazji diagnostyki podczas naprawy skrzyni, z tym że było już tak od momentu kupna auta a wtedy jeszcze skrzynia pracowala dobrze. Pozdrawiam!


Ostatnio zmieniony 07 wrz 2012 15:57 przez sebo2203, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laguna 1 AD8 Wielokrotne szarpanie tylko na 3 do 60km/h
PostZamieszczono: 12 cze 2011 15:29 
Administrator

Rejestracja: 06 sty 2009 16:41
Posty: 9072
Przypadku takiego nie mieliśmy ale może to byc problem z silnikiem . Inaczej sterowane są ciśnienia na 3 zwykłej i w trybie serwisowym . Jeśli skrzynia przechodzi czasami w tryb serwisowy to należy sprawdzić co jest przyczyną takiego zachowania . proponuję zrobić pełną diagnostykę silnika i skrzyni oryginalnym sprzętem diagnostycznym i porównać odczyty z nominalnymi . Powinno to dac odpowiedź na pytanie co działa nieprawidłowo


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laguna 1 AD8 Wielokrotne szarpanie tylko na 3 do 60km/h
PostZamieszczono: 12 cze 2011 17:02 

Rejestracja: 11 cze 2011 22:54
Posty: 5
Na pewno zrobię diagnostykę, choc nie bedzie łatwo bo z ta skrzynią łączy się tylko Walizka XR25 a nie każdy serwis ma jeszcze taki archaizm. Ponadto czy skrzynia ma jakiś wpływ na zapłon? A czy może to wina sprzęgła lock-up??


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laguna 1 AD8 Wielokrotne szarpanie tylko na 3 do 60km/h
PostZamieszczono: 12 cze 2011 20:03 
Administrator

Rejestracja: 06 sty 2009 16:41
Posty: 9072
skrzynia na zapłon nie ma , ale zapłon na skrzynie ma .


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Laguna 1 AD8 Wielokrotne szarpanie tylko na 3 do 60km/h
PostZamieszczono: 06 wrz 2012 17:27 

Rejestracja: 11 cze 2011 22:54
Posty: 5
PROBLEM ROZWIAZANY !!!
Zajęło to dużo czasu ale się udało. Okazuje się, że problemem był.... UWAGA - za słabo wkręcony włącznik świateł stop pod pedałem hamulca!!!
Włącznik przy zwolnionym pedale nie był wyłączany do końca światła stop działały ale skrzynia szarpała.
Istotnie włącznik ten w tym modelu jest połączony ze sterownikiem skrzyni - sprawdzone na schematach. Po prawidłowym zamontowaniu - problem ustał. Gdy ktoś się może zgłosi do Państwa z taką awarią - będziecie Państwo wiedziec. Pozdrawiam !


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Rozwiązany LagunaAD8 Wielokrotne szarpanie tylko na3do60
PostZamieszczono: 16 lis 2012 16:57 

Rejestracja: 11 lut 2009 00:10
Posty: 64
Diagnozy i przyczyny sa czasem smiesznie proste. Mnie kiedys poszarpywalo Audi A4 automat 4 biegowy. Diagnoza warsztatu w lodzkiem po diagnozie komputerowej i jezdzie probnej - sprzeglo hydrokinetyczne do wymiany. Po wymianie na regenerowane objawy identyczne. Jedyny blad jaki wyskakiwal przed wymiana to wypadanie zaplonow. Po wymianie sprzegla tez tylko ten blad sie pojawial. Cos mnie tknelo i wykrecilem swiece zaplonowe a tu po 20 tys. km elektrody do cna wypalone. Wymienilem swiece, kable zostawilem stare i problem zniknal na dobre. Auto sprzedalem sasiadowi i do tej pory nie ma on zadnych problemow ze skrzynia:-)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Forum o automatycznych skrzyniach biegów. Porady, informacje, giełda.
© StylerBB.net, 2008

Strony internetowe: Studio Graficzne